Parkinson

Parkinson

Wat is Parkinson?

Mensen met Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen. Dat komt door een beschadiging van de zenuwcellen die dopamine produceren. De oorzaak van die beschadiging is helaas nog onbekend. Dopamine, een zogenaamde neurotransmitter, is nodig om signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel. Bij mensen met Parkinson bemoeilijkt het tekort aan dopamine de aansturing van de spieren.

Wat merkt u van Parkinson?

Bij mensen met Parkinson wordt de motoriek verstoord. Er zijn twee typen Parkinson patiënten. Bij het ene type is beven (tremoren) een bekende klacht en bij het andere type is de spierstijfheid een bekende klacht. Bij beide typen kan het moeilijk zijn op bewegingen te starten, stoppen, soepel te laten verlopen en snel te laten verlopen. Daarnaast is een voorover gebogen houding kenmerkend. Op termijn kunnen moeilijkheden met lopen, praten en dagelijkse bezigheden, zoals omdraaien in bed, ontstaan. Ook kunt u last krijgen van depressieve gevoelens, geheugenstoornissen, slaapproblemen, verwardheid of concentratieproblemen.

Behandeling bij Parkinson:

Nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de fysiotherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de neuroloog of een andere medisch specialist. Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar de fysiotherapeut? Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed. Een verminderde conditie kan een reden zijn, evenals nek- of schouderklachten. Of mogelijk bent u het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent u juist geneigd om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten,