Whiplash

Whiplash

Wat is een whiplash?

De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’. Een aanrijding met de auto, een ongelukkige duik in ondiep water, tijdens het sporten, op verschillende manieren kan iemand een whiplash oplopen. Het hoofd heeft daarbij een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van de romp. Daarbij zijn de spieren en de banden in de nek iets uitgerekt. De nek voelt vaak stijf en pijnlijk aan en bewegen kan pijn doen. De spieren en banden in de nek zijn echter sterk. Na een whiplash is er meestal geen aantoonbare schade aan spieren, botten, banden of zenuwen. Er is niets ‘kapot’ in uw nek of schouder. Waar de klachten dan wél vandaan komen, is tot nu toe niet helemaal duidelijk. De algemene aanname is dat de nek door de krachten van het ongeluk is overbelast en daardoor tijdelijk is ontregeld.

Wat merkt u van een whiplash?

Lang niet iedereen houdt klachten over aan een whiplash, een aantal mensen ondervindt er in het dagelijks leven echter de nodige hinder van. Ook heeft niet iedereen heeft op dezelfde manier last van een whiplash. Klachten die voor kúnnen komen zijn: pijn en stijfheid in de nek, hoofdpijn, pijn in de arm en schouder, duizeligheid. Ook concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, niet goed tegen licht of geluid kunnen, depressieachtige verschijnselen, rugpijn en slaapproblemen kunnen voor komen. Wanneer de klachten ontstaan, verschilt ook per persoon. Een whiplash kan meteen na het ongeluk klachten geven. Maar ze kunnen zich ook pas enige uren tot twee dagen ná het ongeval voordoen. Dit hoort bij het gewone beeld van een whiplash en is niets om u zorgen over te maken.

Behandeling bij een whiplash:

Als specialist van de dagelijkse bewegingen helpt de fysiotherapeut u op weg met advies, behandeling en begeleiding. De fysiotherapeut kan u helpen op een verantwoorde manier te bewegen en uw activiteiten weer op te bouwen. Hij helpt u om dit gedoseerd te doen. Daarnaast kan de fysiotherapeut u advies geven over hoe u het beste rustmomenten kunt inbouwen. Tot slot geeft de fysiotherapeut u houdingsinstructies en zo nodig advies om uw werkplek aan te passen.