Lage rugklachten

Lage rugklachten

Wat zijn lage rugklachten?

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan veel pijn doen. Lage rugpijn komt vaak voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is. Waar de rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal toch geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, 'uit vorm' of 'uit balans'. Er is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Wat merkt u van lage rugklachten?

Lage rugklachten zorgen voornamelijk voor pijn in de onderrug. Soms straalt de pijn uit naar de bil of het been. De pijn kan er plotseling in geschoten zijn of u kunt het gevoel hebben dat u ieder moment door uw rug heen kunt gaan. De pijn in uw rug is lastig en verveld om vele redenen. Uw humeur kan er onder lijden. Daarnaast kunnen de rugklachten u belemmeren in het huishouden, uw werk, sporten, tijdens het winkelen, uitgaan, tuinieren of andere activiteiten. Langdurige rugpijn beïnvloedt uw dagelijks leven op een onprettige manier.

Behandeling bij lage rugklachten:

Het lijkt soms onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van uw rug weer in vorm komen, is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat stoppen met bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen. Dan bent u eerder van uw klachten af. Probeer om door te gaan met uw dagelijkse activiteiten en taken, ook al heeft u pijn. Zonder te overdrijven uiteraard. U kunt zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten beter tijdelijk vermijden. Wissel vaak van houding of loop af en toe een stukje. Na enkele dagen tot een week kunt u proberen om uw rug weer wat meer te belasten. Bouw het geleidelijk op. Als u niet zeker weet waar u aan toe bent, vraag dan gerust uw fysiotherapeut om advies. Het is verkeerd om veel te doen op de dagen dat u weinig pijn heeft en weinig op de dagen dat u veel rugpijn heeft. Het motto is dus: blijf bewegen, maar forceer niet!

De behandeling is voornamelijk gericht op het geven van informatie en adviezen, oefenen en bewegen. Bij acute klachten zullen specifieke rug oefeningen de pijn niet zo snel doen verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zich beter voelt. Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar positieve resultaten op. De informatie, adviezen en oefeningen kunnen zijn voor het verbeteren van uw houding en uitvoering van dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut is vooral uw persoonlijke coach die helpt bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. U wordt zo begeleid dat u bij eventuele nieuwe rugklachten zelf weet wat u het beste kunt doen. Welke bewegingen wel goed gaan, wat u beter kunt vermijden, kortom, u leert hoe u moet omgaan met u rug.