Vestibulaire fysiotherapie, Duizeligheid en balanstraining

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten, ook wel vestibulaire revalidatie genoemd, is een vorm van oefentherapie die gericht is op het verminderen van klachten zoals: duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Ten gevolge hiervan kunt u zich angstig of depressief voelen. Deze klachten kunnen ertoe leiden dat bepaalde bewegingen vermeden worden waardoor het activiteitenniveau afneemt.

De fysiotherapeut zal middels oefeningen voor het hoofd en romp, de balans en “blikstabilisatie” met u gaan trainen. Hiermee kan de verminderde functie, die zorgt voor de duizeligheidsklachten, gecompenseerd worden. Bij BPPD, dat gekenmerkt wordt door kortdurende aanvallen van draaiduizeligheid, kan een gespecialiseerde fysiotherapeut bovendien bepalen waar de losliggende steentjes liggen. Hierna kan hij bepalen welke manoeuvre hij moet uitvoeren om deze weer op de goede plek te krijgen, waarvan de bekendste genaamd “Epley manoeuvre” is.

Duizeligheid- en balanstraining kan ingezet worden bij de volgende aandoeningen:
                -   BPPD;
                -   eenzijdige uitval van de evenwichtsorganen zoals neuritis vestibularis;
                -   dubbele uitval van de evenwichtsorganen;
                -   Ziekte van Ménière;
                -   PPPD

Duizligheid- en balanstraining valt onder fysiotherapie en wordt daarom vergoed vanuit uw aanvullende verzekering fysiotherapie. Bovendien is de fysiotherapeut per 1 januari 2006 direct toegankelijk. U heeft hiervoor dus geen verwijsbrief nodig.

Wilt u een behandeling inplannen voor duizeligheid- en balanstraining? Klik dan hier om online een afspraak te plannen of neem telefonisch contact met ons op.